Tekoälyn mahdollisuudet ja uhkakuvat

Ihmisellä on ollut lajimme alusta alkaen kaksi supervoimaa joista muut eläimet ovat voineet vain uneksia, ja joita koneet eivät ole lukemattomista yrityksistä huolimatta saavuttaneet. Nämä kaksi supervoimaa ovat kyky oppia ja kyky olla luova.

Muut eläimet polkevat edelleen paikallaan, mutta koneet ovat ajaneet oppimisessa rajatuilla alueilla ihmisen ohi, ja valitettavasti näin on käymässä myös luovuuden osalta.

Olemme aivan uusien kysymysten äärellä. Esimerkiksi sellaisten, että miten pysymme perässä, kun koneet oppivat moninkertaisella nopeudella, ja mikä on ihmisen rooli tieto- ja luovassa työssä, kun algoritmit tuottavat ja simuloivat uusia artefakteja moninkertaisella volyymillä meihin ihmisiin verrattuna; ja kun koneet toimivat aikaikkunoissa, joissa ihmiset eivät pysty toimimaan, mitä arvokasta ihmiset tuottavat hitaissa prosesseissa; sekä mitä tapahtuu kun kaikesta tästä tulee valtavirtaa?

Tämä ei ole teoreettista, vaan tapahtuu käytännössä jo ja siksi näitä kysymyksiä on hyvä pohtia SharePoint ja Microsoft 365 HPR -tapahtumassa 23.5.2019 klo 15:30 alkavassa Henkka Hyppösen vetämässä esityksessä.

Henkka Hyppönen on keynote-puhuja, kirjailija, johtoryhmävalmentaja ja ajattelun uudistaja. Henkan intohimoina ovat yllättävät totuudet ja poikkeukselliset ideat sekä tulevaisuus, tekoäly ja luovuus.


Tekoäly