Terveisiä Microsoft Ignite -tapahtumasta Atlantasta

Ignite on Microsoftin vuosittain järjestämä konferenssi IT-asiantuntijoille, joka tänä vuonna pidettiin 26.-30.9.2016. Viime vuonna tapahtuma järjestettiin Chicagossa, mutta tällä kertaa paikkana oli Atlanta, jonne kerääntyi yli 20 000 osallistujaa ympäri maailman. Suomesta paikalle saapui tiettävästi noin 130 henkilöä. Ignite-konferenssin sanottiin olevan maailman suurin IT-tapahtuma ja näin voi uskoa olevan, jos mittarina on sisällön laajuus. Konferenssin aikana pidettiin yhteensä lähes 1500 esitystä, joiden katsomiseen menisi yhteensä koko vuoden työtunnit. Jos taas tarkastellaan pelkkää osallistujamäärää, löytyy varmasti isompiakin tapahtumia.

10 000 askelta päivässä

Kongressikeskuksena toimi Atlantan downtownissa sijaitseva Georgia World Congress Center, jonka mittasuhteet olivat melkoiset. Näkökulmasta riippuen parhaimmillaan tai pahimmillaan matkaa kahden luentosalin välillä oli mailin verran eli reilu 1,5 kilometriä. Hyvää tässä oli se, että päivässä oli helppo saada 10 000 askelta jo pelkästään hyötyliikunnasta, mutta huono puoli oli siirtymiin kuluva aika. Luentojen väliset tauot katosivat helposti pelkkään salista toiseen kävelemiseen.

Vaikka tapahtuman aikana tulikin käveltyä aika paljon, riitti sitä istumistakin. Esitykset alkoivat päivittäin aamulla klo 9 ja päättyivät vasta klo 17 jälkeen. Liikenne Atlantan keskustassa ei ollut ihan jouhevinta eli myös Shuttle-bussin ja Uber-taksin takapenkillä vierähti jokunen tovi.

atlanta

Iltaisin pystyi vielä halutessaan osallistumaan erilaisiin ilta-ohjelmiin, joita oli järjestetty paitsi Microsoftin, mutta myös useiden kumppaneiden toimesta. Mutta saapumalla Atlantaan jo edeltävänä viikonloppuna, ehti sitä sentään hiukan katsella kaupunkia ja juoksulenkillä kerätä jokusen lisäaskeleen. Toiseksi viimeisen päivän päätteeksi osallistujat kokoontuivat Atlantan Olympic Parkissa järjestettyyn iltajuhlaan, jossa oli muusikin, ruoan ja juoman lisäksi tarjolla kaikennäköisiä aktiviteetteja.

20160930_010845091_ios

Keynote-esitykset näyttivät suuntaan

Konferenssi pyörähti toden teolla käyntiin maanantai-aamun Keynote-esityksellä, jonka vetivät Microsoftin eturivin esiintyjät kuten Julia White, Scott Guthrie, Donovon Brown ja Yusuf Mehdi. Toki lavalle saatiin myös Microsoftin CEO Satya Nadella, joka tuli yhdessä Adoben pääjohtajan Shantanu Narayen kanssa kertomaan yhtiöiden välisestä yhteistyöstä pilvipalveluden osalta. Käytännössä Adobesta on tullut yksi merkittävä asiakas Microsoftille Adobe siirtyessä käyttämään Microsoftin Azure-alustaa.

Keynote-esityksessä ei kuultu mitään todella isoja julkistuksia, mutta Microsoftin viesti tulevaisuudesta oli melko selvä: kehityspanokset ovat pilvipalveluissa ja uudenlaisessa keinoälyssä. Digitalisaatio tulee kaikkialle ja se tarkoittaa kokonaan uusia toimintamalleja – ei vain vanhojen prosessien sähköistämistä. Microsoftin tämän hetken alustat tähän ovat Azure ja Office 365, mutta paljon muutakin on tulossa. Kaikilla IT-alaa seuraavilla on varmasti joku käsitys siitä, mikä Office 365 on, mutta jos tähän mennessä on välttynyt kuulemasta Azure-palvelusta, niin nyt on kyllä korkea aika ottaa siitäkin selvää.

20160926_201139014_ios

Lyhyesti kuvattuna Office 365 on tuottavuustyökalu ja tietotyön alusta pilvessä. Se koostuu useista eri palveluista kuten sähköposti, pikaviestit, verkkopalaverit, sivustot, ryhmät, keskustelut ja hakupalvelut. Azure on puolestaan pilvipalvelualusta, joka aiemmin tarjosi lähinnä virtuaalipalvelimia, mutta nykyään sen kautta on saatavissa lukematon määrä ylemmän tason palveluita, joita sovellukset voivat käyttää suoraan. Azurea ja sen sisällä olevaa Azure AD -käyttäjähakemistoa voikin kutsua organisaation pilvipalveluiden sydämeksi, joka ei suoraan näy loppukäyttäjille kuten Office 365.

Office 365:en käyttäjämääristä on kuultu erilaisia lukuja ja siihen on tiettävästi käyttöoikeus sadoilla miljoonilla eri organisaatioiden työntekijöillä. Nyt kuultiin, että palvelussa on 70 miljoona aktiivista kuukausittaista käyttäjää, mikä on varsin iso määrä sekin. Jos tarkastellaan vain SharePoint-osuutta, on sillä käyttäjänä yli 200 000 eri organisaatiota. Palvelun saatavuus (uptime) on maailmanlaajuisesti ollut 99,89 %, mutta suomalaisista asiakkaista esim. VR:llä saatavuus on ollut tasan 100 % viimeisen vuoden aikana.

Päivän aikana kuultiin myös toinen ns. Innovation Keynote. Sen vetämisessä oli päävastuu Satya Nadellalla. Tässä esityksessä maalailtiin näkymää hieman edemmäs tulevaisuuteen. Keskeisinä teemoina olivat puheentunnistus, koneoppiminen ja virtuaalitodellisuus. Käytännön esimerkkeinä nähtiin kirjan automaattikääntämistä, automatisoitua asiakaspalvelua ja keittiösuunnittelua virtuaalitodellisuudessa.

keittio

Konferenssin antia

Keynote-puheenvuorot olivat ainoat kaikille yhteiset esitykset, joiden jälkeen osallistujat hajaantuivat kuka mihinkin saliin kuutelemaan ja katsomaan oman mielenkiintonsa mukaisia asioita. Esityksiä oli kaikkiin Microsoft-tuotteisiin liittyen, joista valtaosa oli Microsoftin henkilöstön vetämiä, mutta mukana oli myös paljon kumppanipuheenvuoroja sekä asiakkaiden edustajien pitämiä esityksiä. Lisäksi tarjolla oli laaja Expo-alue sekä mahdollisuuksia tapaamisiin eri osapuolten kanssa.

Itse keskityin seuraamaan lähinnä tietotyöhön, kollaboraatioon, intraneteihin ja dokumenttien hallintaan liittyviä luentoja. Käytännössä Microsoft tuotteina useimmin luennoillani oli mukana SharePoint, Office 365, OneDrive, Office Groups ja Delve. Mutta toki piti käydä kuuntelemassa myös muita esityksiä esim. tietoturvaan liittyen. Melko antoisia kokemuksia olivat paneelikeskustelut, joihin osallistuin sekä kuuntelijan että kyselijän roolissa.

No mitä sitten konferenssista jäi käteen? Ainakin seuraavia konkreettisia asioita aion hyödyntää työssäni pian:

 • Azuren uudistuneet palvelut
 • Drag & Drop metadata SharePointin dokumenttikirjastoissa
 • Uuden sukupolven Sync-ohjelmisto, joka tukee myös SharePoint-sivustoja
 • Uusi sisältöeditori intranet-sivujen tuottamiseen
 • Sivustojen ja ryhmien uusi luontityökalu
 • Office Groups + Yammer + Team Site yhteiskäyttö ulkopuolisten tahojen kanssa
 • PowerApps-sovellukset ja niihin liittyvät Flow-työnkulut
 • Mobiilisovellukset niin iPhone kuin Android-alustoillakin
 • Kaikkien Office-sovellusten reaaliaikainen kollaboraatio
 • Uutiset selaimessa ja mobiilissa
 • Toiminnallisuuksien rajoittaminen (esim. download) luottamuksellisten dokumenttien osalta muilla kuin yhtiön laitteilla
 • Delve-pohjaiset henkilökortit (People Cards)
 • Parhaat käytännöt Office 365 ylläpitoon
 • Parhaat käytännöt migraatioon
 • Uudet hakupohjaiset nostokomponentit
 • Uusi Office 365 sumea haku sekä tuloslistan ranking ja suodattimet
philips

Twiittasin suoraan Ignite-tapahtuman luennoilta toistasataa poimintaa näkemästäni ja kuulemastani. Voit halutessasi lukea viserryksiäni tuolta:

https://twitter.com/juhaant

Kerron tarkemmin Atlantan Ignite-tapahtuman annista 31.10.-1.11.2016 Helsingissä järjestettävässä SharePoint ja Office 365 Hyvät, Pahat ja Rumat -seminaarissa.

Tutustu tapahtuman ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan, jos aihe kiinnostaa!


Azure, Intranet, Office 365, Office 365 HPR, Office Delve, Office365, OneDrive, Search, SharePoint, SharePoint HPR, Yammer