Verkkolevyllä makaa kymmeniä ellei satoja tuhansia dokumentteja ja ikuisuusprojekti niiden haltuunottamiseksi odottaa tekijäänsä. Perinteiset siivoustalkoot eivät ole tuottaneet tulosta ja nyt ilmassa leijuu uhka myös siitä, onko tallessa myös sellaisia asiakirjoja, jotka olisi jo pitänyt hävittää. Myös Teamsit ja SharePointit tursuavat dokumentteja lukuisine versioineen. Vapaaehtoisia näiden dokumenttien läpikäyntiin ja luokitteluun ei kuitenkaan ole vielä ilmaantunut paikalle. Kuulostaako tutulta?
Tekoälykeskustelu etenkin Microsoft-maailmassa tuntuu olevan tällä hetkellä pelkkää Copilotia ja nyt viimeisimpänä myös jännittäviä agenttitarinoita. Useimmissa organisaatiossa on kuitenkin jäänyt huomiotta ne loppukäyttäjälle näkymättömät toiminnallisuudet, joita Microsoft Syntex tarjoaa. Tai no – eihän se ole näkymätöntä, jos Syntexin tekoäly luokittelee ja metatiedottaa automaattisesti ne kymmenet tuhannet enemmän tai vähemmän epämääräiset dokumentit. Se vaan tapahtuu konepellin alla ilman, että loppukäyttäjä koskee dokumentteihin mitenkään.
Tästä aiheesta minun on tarkoitus kertoa lisää Microsoft 365 Hyvät, Pahat ja Rumat -tapahtumassa, joka järjestetään 20.5.2025 Crowne Plaza Helsingissä. Ilmoittaudu mukaan!
Juha Anttila on HPR-tapahtuman perustajia. Hän toimii konsulttina ja IITC:n toimitusjohtajana. Juhalla on rautainen kokemus informaation ja erityisesti dokumenttien hallinnan kehittämisestä sekä järjestelmien käyttöönotosta. Hän on työssään tutustunut yli kolmensadan suomalaisen organisaation tiedonhallintaan.
Juha on kokenut projektinvetäjä ja tiedonhallintaprojektin sparraaja. Tietotyön kehittäminen ja verkkopalveluprojektien läpivienti ovat lähellä Juhan sydäntä. SharePoint-maailmasta hänellä on kokemusta 2001 versiosta lähtien. Juha on aktiivisesti edistämässä suomalaisen yrityselämän tiedonhallintaa myös Liikearkistoyhdistyksessä.