Microsoft Ignite -tapahtuma järjestettiin tänä syksynä eli 22.-24.9.2020 ensimmäistä kertaa kokonaan digitaalisena. Syynä tähän oli tietysti koronan aiheuttamat rajoitukset matkustamiselle ja tapahtumien järjestämiselle. Nyt kyseessä oli historian kuudes Ignite-tapahtuma ja tuntui kyllä hieman oudolta osallistua kokonaan Online-muodossa järjestettyyn tapahtumaan, kun aiempina vuosina oli tottunut siihen kaikkeen ihmispaljouteen ja fyysiseen verkostoitumiseen paikan päällä.
Kolmena aiempana vuonna Ignite-konferenssi järjestettiin Orlandossa Yhdysvalloissa ja se keräsi vuosittain paikalle noin 30 000 osallistujaa. Tätä ennen Ignite järjestettiin kerran Atlantassa ja kerran Chicagossa. Itse osallistuin vuoden 2018 Orlandoa lukuun ottamatta näihin kaikkiin paikan päällä. Ja tätä ennen tuli toki käytyä useampaan kertaan muissa Microsoftin järjestämissä tapahtumissa kuten Las Vegasin SharePoint-konferenssit ja Euroopan TechEd-tapahtumat.
Eväät onnistuneeseen tapahtumaan
Onnistuneen Online-tapahtuman järjestämisessä perusta on tietysti sama kuin fyysisessäkin tapahtumassa – sisällön on oltava kunnossa! Käytännössä tämä tarkoittaa mielenkiintoisia esiintyjiä ja ajankohtaisia aiheita. Toisen puolen tapahtumaan tuovat osallistujat mukanaan. He luovat sen esiintyjien ja yleisön välisen vuorovaikutuksen sekä ylipäätään verkostoitumisen. Joskus esityksen jälkeinen keskustelu saattaa olla arvokkaampi kuin se esitys itsessään. Tekniikan on tietysti toimittava molemmissa, mutta digitaalisessa tapahtumassa teknisen toteutuksen merkitys on varmastikin suurempi.
Microsoft Ignite -tapahtuman digitaalinen toteutus oli mielenkiintoinen sekoitus ennalta kuvattuja videotallenteita, Teams Live meeting -esityksiä ja ihan tavallisia Teams–kokouksia. Tallenteet ajettiin ulos osittain reaaliajassa ohjelman mukaisessa järjestyksessä ja osa oli jo heti pakattavissa ”reppuun” ja katsottavissa milloin vain. Teams Live meetingiin ja tavallisiin Teams-kokouksiin oli käytössä etukäteisilmoittautumisen vaativa RSVP-toiminto, jonka avulla voitiin rajata esityksen osallistujien määrää niin, etteivät Teamsin rajat ylittyneet. Kaikki nämä sisällöt oli tuotu keskitettyyn Myignite-portaaliin ja ne toimivat sujuvasti yhdellä kirjautumisella.
Digitaalisen Ignite-tapahtuman Myignite-portaali.
Esityksiä laidasta laitaan
Ignite-tapahtuma on perinteisesti alkanut Microsoftin CEO:n Satya Nadellan Keynote-esityksellä ja niin tapahtui tälläkin kertaa. Satyan esityksen otsikkona oli Building Digital Resilience eli kyse oli digitaalisen joustavuuden rakentamisesta. Satya ja hänen kollegansa kertoivat monesta näkökulmasta, kuinka Microsoftin palvelut ovat auttaneet etenkin korona-ajan vaikeuksista selviämisessä.
Satya esitteli Microsoftin pilvipalvelut uudella tavalla ryhmiteltynä, joista kukin sai osuutensa Keynote-esitystä:
- Microsoft 365 eli Office 365 -palvelut kuten Teams, SharePoint, Yammer, Planner, Stream, Lists ja OneDrive sekä Office-sovellukset kuten Outlook, Word, Excel, PowerPoint ja OneNote
- Microsoft Dynamics 365
- GitHub
- Microsoft Power Platform (PowerApps, Power Automate, Power BI, Power Virtual Agents)
- Microsoft Azure
- Identity, security, management, and compliance basement
Keynote-esitysten jälkeen ohjelmaa jakaantui useaan rinnakkaiseen träkkiin. Itse seurasin lähinnä Microsoft 365 -alueen esityksiä ja palveluita kuten Microsoft Teams, SharePoint, Office, OneDrive, Stream, Planner ja Lists. Toki Power Platform ja Azure-alustan tarjoamat palvelut kiinnostivat myös sekä Microsoft Search ja Project Cortex.
Omaan agendaani osui paljon puheenvuoroja tunnetuilta Microsoftin työntekijöiltä kuten Jeff Teper, Jared Spataro, Dan Holme, Angela Byers, Jeremy Chapman, Andrew Wilson, James Stark, Shiraz Cupala, Mark Kashman, Brad Andersson, Naomi Moneypenny ja Chris McNulty. Tänä vuonna suurin osa puhujista oli Microsoftin omaa henkilöstöä ja kumppaneiden puheenvuoroja nähtiin vähemmän.
Kuten viime vuonnakin, oli Teamsia käsitteleviä esityksiä huomattavan iso määrä – lähes kaksi sataa. Merkille pantavaa oli, että SharePointista ja OneDrivestä ei puhuttu ollenkaan niin paljon kuin vuosi sitten. Niihin liittyviä merkittäviä julkistuksiakaan ei juurikaan tullut. Teams sai puolestaan todella ison joukon uudistuksia, jotka tulivat saataville joko heti tai ovat tulossa viimeistään loppuvuoden aikana. Näitä ovat esim. Together mode, Custom Layouts, Breakout rooms, Meeting recap, Webinar registration ja uusi hakutulossivu muutamia mainitakseni.
Vuosi sitten julkistettu Project Cortex oli nyt vihdoin päässyt tuotantovaiheeseen ja sen ensimmäinen tuote – SharePoint Syntex tulee saataville lokakuun alussa. Tässähän on kyse AI-palveluista eli tekoälystä, jota hyödyntävät useat loppukäyttäjän palvelut kuten Outlook, SharePoint ja Teams.
Project Cortex tarjoaa sovelluksille AI-palveluita.
Lähes joka esityksessä kantava teema oli joustavuus ja työnteko hybridi-ympäristössä eli osin toimistoissa ja osin kotona tai muussa etätyöpisteessä.
Suomalaiset puhujina Ignite-tapahtumassa
Suomesta on Ignitessa perinteisesti ollut melko iso joukko nimekkäitä esiintyjiä ja M365 HPR -tapahtuman vakiokasvoja, eikä tämäkään vuosi ollut poikkeus, vaikka esitysten määrää ja kestoa olikin rajattu. Microsoft Fignite Higlights oli Jussi Roineen kokoama esityskooste, jossa oman panoksensa antoivat Lasse Ahonen, Laura Kokkarinen, Sami Laiho, Sakari Nahi, Jukka Niiranen, Vesa-Matti Paananen, Vesa Tikkanen ja Toni Willberg. Toisena päivänä suomalaisista nähtiin Vesa Nopanen ja Karoliina Kettukari paneelikeskustelussa koskien yhteisötapahtumien järjestämistä. Tämä esitys toteutettiin kokonaan Teams-kokouksena ja vuorovaikutus tuntui toimivan vallan mainiosti.
Ignite-tapahtuman isot salit täyteen vetävistä suomalaisista puhujista Jussi Roine ja Sami Laiho ovat mukana myös syksyn Microsoft 365 Hyvät, Pahat ja Rumat -tapahtumassa.
Ignite-tapahtuma jatkossa
Digitaalinen Microsoft Ignite -tapahtuma saa jatkoa jo maaliskuussa 2021, jolloin luvassa on vastaavan kaltainen Online-konferenssi. Fyysisestä Ignite-tapahtumasta ei puhuttu vielä mitään ja sen kohtalo riippuu toki koronatilanteen kehittymisestä. Oletettavasti pääsemme perinteiseen Ignite-tapahtumaan aikaisintaan ensi vuoden syksynä.
Nauttikaamme siihen asti suomalaisista tapahtumista ja toisaalta digitaalisista sisällöistä. Tähän onkin hyvä mahdollisuus 10.12.2020 kun M365 HPR -tapahtuma pyörähtää käyntiin Online-muodossa suomenkielisenä ja suomalaisilla case-esityksillä. Tapahtumassa tullaan kuulemaan useita puheenvuoroja Ignite-tapahtuman aiheista kuten Teams, SharePoint, Power Platform sekä tietysti Inranet-palveluiden käyttöönotosta ja saaduista kokemuksista.
Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan. Antoisaa syksyä ja oppimisen iloa!