Low-code vs. Pro-code

Low-code/no-code -työkalut kuten Microsoft Power Platform ovat kehittyneet viime vuosina merkittävästi, ja ne ovat uineet myös isojen organisaatioiden käyttöön. Kansalaiskehittäminen tuntuu leviävän yhä useammille sovellusalueille. Toisaalta liikkeellä on myös kauhutarinoita pieleen menneistä projekteista, kustannusten karkaamisesta ja hallinnan menettämisestä.

Power Platform Hyvät, Pahat ja Rumat -tapahtuman päätöskeskustelussa 10.5.2023 kolme kovaa asiantuntijaa Timo Pertilä, Forward Forever, Markku Viljanen, Transval ja Jouni Heikniemi, Devisioona pohtivat low-code kehittämisen suhdetta pro-code kehittämiseen. He käyvät keskustelussa läpi mm. seuraavia kysymyksiä:

  • Miten kansalaiskehittäminen ja ammattilaiskehittäminen poikkeavat toisistaan?
  • Mitä yhteistä niillä on?
  • Missä kansalaiskehittämisen työkalujen rajat tulevat vastaan, vai onko niitä?
  • Minkälaista osaamista ja tukea low-code vaatii suhteessa pro-code -kehittämiseen?
  • Mitä eri projekteissa on opittu?

Timo Pertilä on viihtynyt erilaisissa IT-alan tehtävissä jo 20 vuotta. Hän on Microsoft MVP (Most Valuable Professional). Osaamisalueena laveasti Microsoftin pilvipalvelut, sekä niiden hyödyntäminen täysmittaisesti asiakasorganisaatiossa. Timon erityisosaamisena on ratkaisujen ketterä rakentaminen hyödyntäen Office 365 / Azuren olemassa olevia työkaluja (PowerApps, Power Automate, Logic App, SharePoint, Power BI, Azure SQL, Cognitive Services, Dataverse). Vapaa-aikanaan Timo pitää blogia, jossa hän esimerkkien avulla käy läpi tapoja, joilla organisaatiot voisivat tehokkaammin hyödyntää Office 365:n ja Azuren ominaisuuksia ja palveluja.

Markku Viljanen on toiminut sisälogistiikan ulkoistuksien parissa vuodessa 2004 lähtien, nykyisessä roolissaan Markku vastaa Transvalin sisälogistiikka liiketoiminnan operatiivisestä kehittämisestä. Markun tausta on vahvasti operatiivisen kehittämisen puolelta, ja se edelleen näytteleekin merkittävää roolia Transvalin sisälogistiikka liiketoiminnan low-code kehittämisessä. Transval voitti Suomen Paras Power Platform toteutus -kisan syksyllä 2022. Kisassa esitelty ratkaisu oli täysin kansalaiskehittäjyyden tulosta, nyt painopiste on edelleen kannustaa ja ylläpitää mahdollisuus kansalaiskehittämiseen, mutta samalla myös ottaa käyttöön tarvittavat governance ja tukimallit.

Jouni Heikniemi on pitkän linjan sovelluskehittäjä ja Azure-asiantuntija. Hänen erityisalueitaan ovat liiketoiminnan digitalisointi, ohjelmistoprojektien laatukysymykset ja kehitystyön tuottavuus. Jouni on konsulttiyhtiö Devisioonan toimitusjohtaja ja yksi maailman n. 200 Microsoft Regional Directorista. Vapaa-ajallaan hän myös isännöi suomalaista Microsoft-ekosysteemiin keskittyvää Ikkunastudio-podcastia.

Keskustelun moderoi Sulavan koulutusliikennetoiminnan johtaja Katri Valtari.