Microsoft Ignite konferenssi pidettiin 12.-14.10.2022 ajan hengen mukaisesti hybridimuodossa. Paikan päälle Seattleen ja muutamaan muuhun globaalin satelliittipisteeseen otettiin vain noin 7 500 osallistuja, mutta etänä tapahtumaan osallistui tiettävästi yli 200 000 ihmistä. Hybridimuodossa osallistumista voi toki olla hyvin eri tasoista – joku katsoo vain Keynote-esityksen, kun joku toinen saattaa katsoa live-esityksiä ja tallenteita viikon putkeen.
Microsoft Ignite oli joka tapauksessa merkittävin Microsoftin järjestämä tapahtuma vuonna 2022 ja se valotti paljon sitä suuntaa, mitä vuoden 2023 aikana Microsoft-maailmassa tulee tapahtumaan.
Keynote
Tapahtuman avasi perinteiseen tapaan Microsoftin toimitusjohtaja Satya Nadella Keynote-esityksellään. Vuosi sitten Nadellan keynotessa maalailtiin visiota tulevaisuudesta vuosien päähän. Tällä kertaa Nadella oli konkreettisempi ja tuotejulkistuksia tippui esityksessä hengästyttävään tahtiin. Ehkä jopa liikaa, kun tuntui että koko pakki oli tyhjennetty jo keynotessa, eikä seuraaville puhujille jäänyt enää merkittävää julkaistavaa. Toki useat julkistukset olivat vasta lisäyksiä roadmapille ja ominaisuuksien todellinen saatavuus menee monelta osin ensi vuoteen.
Nadella lanseerasi esityksessään uuden ”do more with less” -teeman. Tämä toistui lukuisissa puheenvuoroissa hänen jälkeensäkin ja samaa rummutusta tultaneen kuulemaan jatkossakin.
Nadella jakoi esityksensä viiteen osa-alueeseen ja pyrki kuvaamaan, kuinka Microsoftin pilvitarjoama pystyy vastaamaan näihin vaatimuksiin. Hieman yksinkertaistaen osa-alueissa oli kyse seuraavasta:
- Azure infrastruktuuri- ja datapalvelut
- Automaatio ja tekoälypalvelut
- Kehittäjien alustat pilvessä
- Microsoft 365:en palvelut työntekijöille
- Tietoturva- ja tietosuojapalvelut
Paljon esityksiä, monta lukua, vähän ajatustenvaihtoa
Keynote-esityksen jälkeen tapahtuman ohjelma jakaantui useisiin rinnakkaisiin Live-esityksiin, joita oli tarjolla lähes jatkuvalla syötöllä kaksi vuorokautta putkeen. Näiden lisäksi oli tarjolla myös etukäteen tehtyjä tallenteita ja niinpä esityksiä oli yhteensä yli 900. Tarjontaa oli siis ylin kyllin, mutta silti tuntui, että joissain väleissä ei tapahtunut ”mitään mielenkiintoista”. Ehkä paikan päällä osallistuessa olisi niinä hetkinä ollut lounaalla vaihtamassa ajatuksia muiden osallistujien kanssa tai muuten vaan verkostoitumassa. Sosiaaliset kohtaamiset ja ajatustenvaihto muiden kanssa jäivätkin digitaalisessa tapahtumassa valitettavan vähäisiksi.
Microsoftin tekemän Work Trend Index 2022 -kyselytutkimuksen tuloksista kerrottiin tapahtumassa niin Satya Nadellan avauksessa kuin monissa muissakin puheenvuoroissa. Tutkimuksesta esiteltiin monia mielenkiintoisia lukuja, mutta aika vähän kerrottiin tutkimuksen tekotavasta ja taustoista. Itse en ehkä tekisi tällaisen kyselytutkimuksen perusteella niin pitkälle meneviä johtopäätöksi kuin moni puhujista tuntui tekevän. Microsoftilla on kuitenkin massiivinen määrä todellista dataa palveluidensa käytöstä ja tämän datan analysointi ristiin eri organisaatioiden välillä voisi olla todella mielenkiitoista.
Microsoft 365
Itse seurasin tämän vuoden Ignite-tapahtumassa pääasiassa Microsoft 365:een liittyviä esityksiä. SharePointista ei puhuttu juuri mitään sen siirryttyä enemmänkin taustapalveluksi eivätkä myöskään OneDrive tai Yammer olleet juurikaan esillä. Näiden sijaan Teams, Mesh, Viva, Syntex ja Loop toistuivat lukuisissa esityksissä.
Tapahtumassa julkaistiin uusi Microsoft 365 app, joka toimii sateenvarjona Office-sovelluksille, Teamsille sekä dokumenteille ja keskusteluille. Alkuun tämä Graph-moottorin päälle rakennettu sovellus kuulosti varsin mielenkiintoiselta, mutta kyseessä on pitkälti Office-sovelluksen nimeäminen uudestaan Microsoft 365 -sovellukseksi. Jatkossa kyllä uskoisi tällä alueella tapahtuvan paljon kehitystä, sillä tekoälyn avulla voidaan varmasti helpottaa tiedonhallintaa ja eri sisältöjen löydettävyyttä.
Microsoft 365 saa oman logon ja se korvaa vanhan Office-logon.
Teams
Microsoft Teams oli yksi tämän vuoden Ignite-tapahtuman päätähdistä. Sillä kerrottiin olevan nykyisin 250 miljoonaa kuukausittaista käyttäjää, mikä on todella merkittävä määrä yrityssovellukselle. Teamsiin on tullut 450 uutta ominaisuutta viimeisen vuoden aikana. Uudistustahti on siis ollut todella kiivas, vaikkakin joitain isoja uudistuksia kuten jaettuja kanavia jouduttiinkin odottamaan luvattoman pitkään.
Suurin osa Teamsiin lähiaikoina tulevista uudistuksista oli julkaistu jo ennen Igniteä, mutta oli jotain toki säästetty tapahtumassa julkaistavaksikin. Ensimmäistä kertaa päivänvalossa nähtiin kanavien uudistunut ilme, jossa uuden keskustelun avaaminen tapahtuu näytön yläosassa, eikä alhaalla kuten nykyisin.
Teams-kanavien uudistunut ilme.
Toinen kokonaan uusi julkistus oli Teams Premium, joka tarkoittaa kyllä myös poikkeamista lisenssiostoksilla. ☹ Se tuo mukanaan apuvälineitä kokousten kertaamiseen ja siten ehkä myös kokousten väliin jättämisen helpottamiseen. Kokouksen tekstityksen käännökset ja kehittyneemmät ominaisuudet webinaarien pitämiseen kuuluvat myös Teams Premiumiin.
Mesh ja Metaverse
Metaverse ei ollut ehkä niin isossa roolissa Ignite-tapahtumassa kuin ennakkopöhinän perusteella olisi kuvitellut. Ehkä joku oli sanonut, että ”nyt jäitä vähän hattuun ja koitetaan korjata nämä kriittiset ongelmat ensin”. Tiedä häntä.
Toki Mesh for Teams ja Mesh Avatarit olivat merkittäviä julkistuksia, vaikka niitä oli visioitu jo aiemminkin. Yhteistyö Metan kanssa oli ehkä se isoin uutinen ja sitä kautta Mesh for Teams muut Microsoft 365 -sovellukset tulevat käyttöön Meta Quest -laseilla. Niinpä Microsoft Hololens-lasien rinnalle tulee edullisempi vaihtoehto, joilla voi sukeltaa metaversen sisälle.
Jatkossa voit liittyä Teams-kokoukseen videokuvan asemesta myös avatarilla.
Viva
Viva on Microsoftin ratkaisu työntekijöiden kokemusympäristöksi. Microsoft Vivan kehitystahti on ollut vähintään yhtä kiivas kuin Teamsin, mutta hyvin erilainen. Viva lähti liikkeelle vasta reilu vuosi sitten neljällä moduulilla ja nyt moduuleita on jo yhdeksän jakautuen viiteen osa-alueeseen. Toki on sanottava, että osin Vivan moduuleiden takana on ”vanhaa tekniikkaa”, joka on vain nimetty Viva-sateenvarjon alle. Varmaankin Viva myy nimenä paremmin kuin Ally, SharePoint tai Yammer.
Uusimpia tulokkaita Viva-perheeseen ovat Viva Amplify, Viva Pulse ja Viva Sales.
Vivan nykyiset osa-alueet ja moduulit. Näiden lisäksi on myös Viva Connections sekä Viva Sales, joka kuuluu uuteen ”Role-based experiences” osa-alueeseen.
Syntex
SharePoint Syntex julkaistiin jo kaksi vuotta sitten, mutta sen kehitysvauhti ei ole ollut kovin nopeaa. Nyt on laitettu hieman lisää pökköä pesään sisällönhallinnan automatisointiin. Sisällön ymmärtämiseen käytetään tekoälyä ja tästä voi hyötyä vaikkapa sopimustenhallinnassa tai kuvien luokittelussa. Ehkä mielenkiintoisimmat uudistukset liittyivät PDF-tiedostojen käsittelyyn ja kommentointiin. Maininnan arvoinen on myös Syntex eSignature, jonka kautta Microsoft tuo oman sähköisen allekirjoitussovelluksen jo olemassa olevien Adobe Sign ja DocuSign-integraatioiden rinnalle.
Loop
Microsoft Loop näyttää uivan lähes jokaiseen sopukkaan Microsoft-pilvessä – uusimpina Whiteboard ja Teams Chat. Loopin idea on, että kerran tehtyä sisältöä voidaan käyttää ”joka paikassa”. Nyt Loop saa oman sovelluksensa ja sitä kautta Loop-komponenttien hallinta parantunee jatkossa. Lisäksi Loop saa tietoturvaominaisuuksia, kuten Sensitivity Labelit ja DLP:n. Paljon jäi kuitenkin vielä kysymyksiä auki ja saa nähdä, koska Loop saadaan vaikkapa Teamsin kanaville. Loop:iin pohjautuva tajunnan räjäyttävä toteutus jäi vielä tällä kertaa näkemättä, mutta ehkä ensi kerralla.
Power Platform
Power Platform ja kansalaiskehittäminen ”low-code, no-code” -välineillä olivat isosti tapetilla tämän vuoden Ignite-tapahtumassa. Useissa esityksissä painotettiin tekoälyn hyödyntämistä Power Platform -toteutuksissa ja tässä AI Builderilla on merkittävä rooli. Uusin tulokas Power Platform perheeseen oli Power Pages, joka tuo Microsoftia takaisin julkisten nettisivujen puolelle, joskin varsin rajoitetuilla käyttötapauksilla.
Microsoft Power Platform -tuoteperhe
Spotlight on Finland
Vuoden 2022 Ignite-tapahtumassa oli tuttuun tapaan myös useita suomalaisia puhujia. Yksittäisten puheenvuorojen lisäksi suomalaisia nähtiin tietysti Spotlight on Finland -osuudessa. Sen aloittivat Jouni Heikniemi, Jussi Roine ja Sakari Nahi Azure-aiheisella keskustella, jossa käsiteltiin myös Suomeen tulossa olevaa datakeskusaluetta.
Toisessa osuudessa keskityttiin moderniin työhön ja tasapainon hakemiseen työelämässä. Tämän osuuden moderaattorina toimi Kalle Saarikannas Suomen Microsoftilta ja keskustelijoina olivat mukana tutut kasvot eli Karoliina Kettukari, Matti Paukkonen ja Vesa Nopanen.
Ignite 2023
Ignite-tapahtuma järjestetään seuraavan kerran marraskuussa 2023. On mielenkiintoista nähdä, mihin suuntaan tapahtuma kehittyy. Hybridi on varmastikin kova sana myös ensi vuonna, mutta kasvaako paikan päällä järjestettävä tapahtumaa enää koskaan entisiin mittoihinsa kymmenine tuhansine osallistujineen? Digitaalinen osallistuminen jäi ainakin omasta mielestäni melko vajaaksi verrattuna niihin lukuisiin kertoihin, joina olen osallistunut tapahtumaan paikan päällä Yhdysvalloissa. Vai kohtaammeko seuraavalla kerralla Metaversumissa?
Ainakin voimme kohdata Microsoft 365 Hyvät, Pahat ja Rumat -tapahtumassa, joka järjestetään 13.12.2022 hybridimuodossa eli Sokos Hotel Triplassa Helsingissä ja verkossa. Tutustu tapahtuman ohjelmaan sekä puhujiin ja ilmoittaudu mukaan!
—
Tietoja kirjoittajasta:
Juha Anttila on HPR-tapahtuman perustajia. Hän toimii konsulttina ja IITC:n toimitusjohtajana. Juhalla on rautainen kokemus informaation ja erityisesti dokumenttien hallinnan kehittämisestä sekä järjestelmien käyttöönotosta. Hän on työssään tutustunut yli kolmensadan suomalaisen organisaation tiedonhallintaan.
Juha on kokenut projektinvetäjä ja tiedonhallintaprojektin sparraaja. Tietotyön kehittäminen ja verkkopalveluprojektien läpivienti ovat lähellä Juhan sydäntä.