Microsoft Ignite -tapahtuma järjestettiin tällä viikolla eli 2.-4.11.2021. Konferenssi pidettiin jälleen kokonaan digitaalisena ja tarjolla oli sekä etukäteen tuotettuja tallenteita että vuorovaikutteisia live-esityksiä. Tapahtumassa oli yhteensä yli 400 esitystä ja puhujia niin Microsoftilta kuin myös kumppaneilta sekä muilta tahoilta.
Jo ensimmäisen Satya Nadellan pitämän Keynote-esityksen aikana alkoi selviämään pelin henki – lukulasit heitettiin nurkkaan ja katse siirtyi kauas horisonttiin. Kun vielä pari vuotta sitten Ignite-tapahtumassa oli totuttu siihen, että useat julkistukset tulivat käyttöön heti tai pian tapahtuman jälkeen, niin nyt maalailtiin visiota tulevaisuudesta vuosien päähän. Toisaalta tietysti hyvä näin, mutta toisaalta olisi odottanut enemmän konkreettisia julkistuksia ja ominaisuuksien saatavuutta.
Teams Shared Channels piti tulla käyttöön jo viime keväänä. Välissä konsepti nimettiin Teams Connect:iksi ja lanseeraus siirrettiin tähän syksyyn. Nyt sitten ilmoitettiin, että se tuleekin (ehkä) Q1/2022. Ei kiva. Toisaalta ymmärrän, että tämä on aika perustavaa laatua oleva muutos Teamsin käyttäjähallinnassa ja Azure AD:ssa kun Tenant Switch:iä ei enää tehdäkään.
Vastaavasti Fluid julkaistiin jo vuosi sitten ja nyt se nimettiin Microsoft Loop -sovellukseksi. Silti se ei vieläkään ole käytettävissä. Eikä se kehitys mitään huikean nopeaa ole ollut monen muunkaan vanhan julkistuksen osalta kuten SharePoint Syntex ja Microsoft Mesh.
Hybridityö ja tekoäly
Hybridityö on se megatrendi, jota Microsoft on hehkuttanut viime ajat ja niin oli myös Ignite-tapahtumassa. Kaikessa pyritään siis siihen, että työntekijät voivat olla eri lokaatioissa ja silti osallistua täysipanoisesti kaikkeen tekemiseen. Tavoitteena on saada etä- ja läsnätyö tasa-arvoisammaksi ja tämä tulee varmasti vaikuttamaan myös toimistotilojen ja niiden tekniikan suunnitteluun.
Toinen iso trendi tuntuu olevan tekoäly. Microsoftilla on useita yksittäisiä tekoälyä hyödyntäviä sovelluksia, mutta nyt Ignite-tapahtumassa julkaistiin lisäksi Azure OpenAI -alustapalvelu, jota kumppanit voivat hyödyntää sovelluksia kehittäessään.
Juuri viikko sitten saimme kuulla, että Facebookin emoyhtiön nimeksi vaihdettiin Meta ja metaverse on se tulevaisuus, johon panostetaan. Ignite-tapahtumassa Microsoft puolestaan lanseerasi saman metaverse-käsitteen ja niputti sen alle koko joukon hybridityöhön ja tekoälyyn liittyviä palveluita.
Kuva: Microsoft Ignite 2021, Satya Nadelle
Microsoft Teams
Teamsin osalta kehitys on ollut varsin ripeää ja ennakoitavaa, jos nyt unohdetaan hetkeksi Shared Channel -episodi. Uudistuksia on tippunut käyttöön tasaisella tahdilla ja onhan Teams nyt todella paljon laajempi kokonaisuus kuin se oli vaikkapa vuosi sitten. Teamsin rooli näyttää olevan paitsi kommunikointiväline, mutta myös käyttöliittymä kaikkeen tietoon. Esimerkiksi SharePointin rooli on koko ajan painunut taustalle ja harva loppukäyttäjä enää edes tietää, että SharePoint on se sisältömoottori Teamsin takana.
Mesh for Teams oli tapahtuman isoin Teamsiin liittyvä julkistus, mutta sitä saamme odottaa vielä ensi vuoden puolelle.
ODSPV – mikä se on?
Noh – arvaillaanpa. OD on varmaankin OneDrive. SP on tietty SharePoint. Ja V on Viva tai ehkä myös Visio. Eli kyseessä on sisällönhallinnan ohjelmistoperhe, jonka jäseniä ovat SharePoint, OneDrive, Viva, Lists, Syntex, Planner, Stream ja Visio.
Tällä saralla kuultiin Ignite:ssa lukuisia julkistuksia, mutta niiden saatavuusaikataulu jäi osin vielä epäselväksi.
Kuva: Microsoft Ignite 2021, Mark Kashman
Microsoft Viva
Viime keväänä olin aika skeptinen Microsoft Vivan suhteen, sillä oikeasti käytettäviä toiminnallisuuksia oli tuolloin melko niukasti ja lisäksi hinnoittelu oli pitkälti avoinna. Nyt tilanne näyttää jo paljon paremmalta ja myös tulevaisuuden roadmap on tarkentunut.
Kuva: Microsoft Ignite 2021, Susan Hanley
Muita julkistuksia
Ignite tarjosi toki lukuisia muita julkistuksia eri ohjelmistoalueilla kuten Azure, Dynamics 365, Graph, Office.com ja Power Platform. Sekä tietysti tietoturvaan, työhyvinvointiin ja vaatimustenmukaisuuteen liittyviä uudistuksia. Windows 11 oli myös tapetilla sekä Windows 365 Cloud PC.
Suomalaiset esiintyjinä Ignite-tapahtumassa
Kuten monesti aiemmin, oli Ignite-tapahtumassa tälläkin kertaa lukuisia suomalaisia esiintyjiä. En ehkä muista kaikkia (pahoittelut siitä), mutta ainakin seuraavien henkilöiden esityksiä kävin kuuntelemassa:
- Vesa Juvonen, Microsoft
- Jussi Roine, North Advisors
- Sakari Nahi, Zure
- Tiia Hietala, Gofore
- Michael Samarin, Futurice
- Pasi Kolehmainen, Siili Solutions
- Vesa Nopanen, Sulava
- Karoliina Kettukari, Meltlake
- Matti Paukkonen, Tahto Group
Microsoft 365 Hyvät, Pahat ja Rumat -tapahtuma
Monet Ignite-tapahtuman puhujista ovat esiintyneet vuosien varrella myös Microsoft 365 Hyvät, Pahat ja Rumat -tapahtumassa, joka järjestetään seuraavan kerran 30.11.2021. Ja ajan hengen mukaisesti tietysti hybridimuodossa eli osallistua voi paikan päällä Clarion Hotel Helsingissä tai etänä vaikkapa kotisohvalta.
M365 HPR -tapahtumassa arvioidaan Microsoftin julkistusten merkittävyyttä suomalaisten organisaatioiden näkökulmasta ja jaetaan niin hyviä, pahoja kuin rumiakin kokemuksia palveluiden käytöstä. Pidän perinteiseen tapaan syksyn 2021 HPR-tapahtumassa avauspuheenvuoron ja pyrin osaltani poimimaan tietotulvasta sen olennaisen asian pintakiillon alta.
Tutustu tämänkertaisiin puhujiin ja ilmoittaudu mukaan!
Tietoja kirjoittajasta:
Juha Anttila on HPR-tapahtuman perustajia. Hän toimii konsulttina ja IITC:n toimitusjohtajana. Juhalla on rautainen kokemus informaation ja erityisesti dokumenttien hallinnan kehittämisestä sekä järjestelmien käyttöönotosta.Hän on työssään tutustunut yli kolmensadan suomalaisen organisaation tiedonhallintaan.
Juha on kokenut projektinvetäjä ja tiedonhallintaprojektin sparraaja. Tietotyön kehittäminen ja verkkopalveluprojektien läpivienti ovat lähellä Juhan sydäntä. SharePoint-maailmasta hänellä on kokemusta 2001 versiosta lähtien. Juha on aktiivisesti edistämässä suomalaisen yrityselämän tiedonhallintaa myös Liikearkistoyhdistyksessä.