Miten terveydestä ja suorituskyvystä saadaan arjen prioriteetti ja miksi se on kannattavaa?

Moni Suomessa on kuluneiden vuosien aikana ja erityisesti 2020 poikkeusolojen johdosta ajautunut omien voimavarojensa kanssa tilanteeseen, jossa päivän aikana kehon ja mielen akut vilkuttavat säännöllisesti punaista, arjen ja työn vastuut hengittävät niskaan ja ulospääsy vaikeasta tilanteesta tuntuu mahdottomalta. Tämä tunne on kaltaiselleni monesta asiasta innostuvalle kahden osakeyhtiön toimitusjohtajalle, aviomiehelle ja pienen pojan isälle myös tuttu. Vaikka tilanne usein onkin varsin syheröinen, ulospääsy akuutista tilanteesta ei ole mahdoton eikä virkeän mielen ja moneen asiaan kykenevän kehon rakentaminen ole lähellekään niin toivotonta kuin miltä se joskus saattaa tuntua.

Hyvin usein vyyhti saadaan purettua kun ymmärretään, että ravinnon, liikunnan ja palautumisen yksityiskohtien sijaan ongelma on systemaattinen. Lounaan hiilihydraattimäärää säätelemällä tai kuntosaliohjelman toistomääriä pohtimalla ei saa korjattua täysin kohtuutonta stressikuormaa eikä jatkuvasta arjen ja työelämän tulipalojen sammuttelusta johtuvaa epäsäännöllistä ateria-, liikunta- ja unirytmiä.

Vasta kun arkeen saadaan rakennettua kestävällä pohjalla oleva rakenne – aivan kuten omakotitalossa valetaan perustukset – on aika pohtia oman hyvinvointisuunnitelman yksityiskohtia. Näiden osalta tärkeä on muistaa, että niiden tulisi olla sellaisia, että ne ovat mahdollista hoitaa kuntoon normaalin arkesi keskellä, sillä jokaisella meistä on arjessa muitakin vastuita hoidettavana kuin lounasaterian proteiinigrammojen laskeminen.

Luennollani käyn läpi esimerkkien kera yleisimmät hyvinvoinnin sudenkuopat, tärkeimmät konkreettiset työkalut heti arkeen vietäväksi sekä ajatuksia miten näiden avulla syntyy hyvät elämäntavat ja uusi, energinen arki.

Tämän artikkelin kirjoittaja Joni Jaakkola on ihmisläheisen näyttöön perustuvan työhyvinvointivalmentamisen sanansaattaja. Joni on luennoitsija, tietokirjailija, toimitusjohtaja, yrittäjä ja työhyvinvointivalmentaja, jonka valmennuksissa käy ihmisiä vasta-alkajista kilpaurheilijoihin sekä työyhteisöjen tiimejä. Joni pitää 80-100 yritysluentoa ja -työpajaa vuosittain suomeksi ja englanniksi.