Suomen parhaat Power Platform -ratkaisut: Päijät-Hämeen keskussairaalan äidinmaidon tilaussovellus

Päijät-Hämeen hyvinvointialue on järjestänyt päijäthämäläisten sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimen palvelut 1.1.2023 alkaen. Hyvinvointialueen suurin yksikkö on Päijät-Hämeen keskussairaala, joka on Suomen toiseksi suurin keskussairaala ja seitsemänneksi suurin erikoissairaanhoidon tuottaja. Sairaalan kaikkein nuorimpia asiakkaita palvelee äidinmaitokeskus.

Päijät-Hämeen keskussairaalan neljältä osastolta tulee äidinmaitokeskukseen yksilöllisiä ja yhteisiä äidinmaitotilauksia sekä altistustilauksia. Aiemmin tilaukset tehtiin paperisilla lomakkeilla, jotka toimitettiin putkipostilla äidinmaitokeskukseen. Paperipohjainen toimintatapa oli työläs ja etenkin tilausten seuranta oli hankalaa. Kun uusi sairaalaosa rakennettiin, sinne ei enää tullutkaan putkipostia ja tilalle oli löydettävä jokin muu tapa.

Paperipohjaisen toimintamallin tilalle luotiin PowerApps-tilaussovellus ja toinen sovellus tilausten käsittelyyn. Molemmat sovellukset toteutettiin canvas appeina ja tiedot tallennetaan Dataverse-tietokantaan. Tilauksilla olevat henkilötiedot on erotettu omaan Azure SQL -tietokantaan tietosuojan varmistamiseksi. Sovelluksen käyttö on sujuvaa myös mobiililaitteilla, joka helpottaa sekä tilausten tekoa että tilausten toimittamista.

Kokonaisuus on nyt yhtenäinen ja tietoa tilausten statuksesta on saatavilla kaikilla tarvittavilla henkilöillä ajantasaisesti. Näkyvyys tuo selkeyttä arkeen. Kehittämisessä mukana olleet ovat aidosti päässeet vaikuttamaan lopputulokseen, oppineet uutta ja saaneet juuri tarpeeseen vastaavan toteutuksen. Päällekkäisen työn ja virheiden määrä vähentynyt.

”Äidinmaito on arvokasta, eikä sitä ole varaa hukata ja kaikkein arvokkaimpia ovat tietysti ne pienokaiset, jotka tämän sovelluksen avulla saavat juuri oikeanlaista äidinmaitoa”, sanoo Johanna Järvelä Päijät-Hämeen hyvinvointialueelta. ”Tämä toteutus oli varmasti toteuttamisen arvoinen”, Johanna jatkaa.

Päijät-Hämeen keskussairaalan äidinmaidon tilaussovellus oli ansaitusti Power Platform SM 2022 -kisan finalistikuusikossa. Toteutuksen PPHPR-tapahtumassa esittelivät palvelumuotoilija Johanna Järvelä Päijät-Hämeen hyvinvointialueelta ja ohjelmistokehittäjä Marko Mäkilä Digiasta