Tekoälyä hyödyntävä YVA-menettelyiden käsittelyjärjestelmä

Esittelyssä PP SM-finalisti: KEHA-/ELY-keskus

KEHA-keskus toteutti yhdessä Tietoevryn ja ELY- keskuksen kanssa tekoälyä hyödyntävän ratkaisun Ympäristövaikutusten arviointi (YVA) menettelyn tueksi. Ratkaisu tarjoaa YVA-viranomaisille käyttöliittymän, jossa he voivat hyödyntää tekoälyä osana YVAn kuulemisessa annettujen lausuntojen ja mielipiteiden käsittelyssä sekä analysoinnissa.

Tekoälyavusteisesti viranomaiselle tarjotaan annetuista mielipiteistä ja lausunnoista erilaisia yhteenvetoja, jotka helpottavat aineiston analysointia. Asiantuntijat voivat myös esittää kysymyksiä tekoälyavustajalle YVA-ohjelmaan liittyen sekä tehostaa viestintää käyttöliittymän avulla.

YVA-hankkeiden määrä on viime vuosina kasvanut mm. tuulivoimarakentamisen myötä. Hakemusten läpikäynti manuaalisesti on aikaa vievää ja työlästä. Ratkaisun rakenne on monistettavissa muihin vastaaviin prosesseihin. Tekninen ratkaisu perustuu monipuoliseen PowerPlatform- komponenttien käyttöön.

Tervetuloa mukaan HPR-tapahtumaan 22.11., jossa käydään myös Suomen parhaan Power Platform-ratkaisun SM-kisa! Kisan finalistit esittelevät yleisölle ja tuomaristolle omat ratkaisunsa tapahtumassa. Tutustu PP SM-kilpailun muihin finalisteihin ja ilmoittaudu mukaan tapahtumaan!